Homeopathie is een holistische geneeswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van het 'gelijksoortigheidsprincipe'.
Het 'gelijksoortigheidsprincipe' is ontdekt door de grondlegger van de homeopathie, Samuel Hahnemann (1755-1843). Dit wil zeggen dat, 'iets' dat iemand ziek maakt, ook iemand kan genezen.
Hanhemann ontdekte dit 'gelijksoortigheidsprincipe' bij de werking van de Kinabast. Hij nam, als gezonde man, de stof kinine in (deze stof zit in de kinabast) en na de inname ervaarde hij soortgelijke klachten als die van malaria. Dus de kinabast/kinine heeft, op Malaria lijkende klachten gegeven, maar het geneest ook Malaria.
Een ander voorbeeld is het middel van de honingbij (Apis). Wanneer je wordt geprikt door een 'bij' dan treden daar vaak zwellingen en brandende, stekende pijnen bij op. Het middel Apis is dan ook een heel mooi middel die kan worden ingezet bij klachten met zwelling en brandende stekende pijnen. En dan hoeft de oorzaak van de klachten niet een bijensteek te zijn geweest.
Holistisch wil zeggen dat er wordt gekeken naar het geheel. Alles heeft invloed op elkaar, wie is de unieke mens en wat zijn zijn/haar unieke klachten.
Klachten ontstaan altijd door een oorzaak (trauma), mentaal/emotioneel of fysiek en deze oorzaak wordt meegenomen in de behandeling. Een homeopaat behandeld de achterliggende oorzaak van de klachten en stimuleert je weerstand zodanig dat de lichamelijke maar ook de mentaal/emotionele klachten verdwijnen/verbeteren. Eigenlijk kan je zeggen dat de homeopathie werkt op de oorzaak van het ontstaan van klachten.
Om de oorzaak van je klachten te achterhalen moet de homeopaat jou echt leren kennen. Want jij, als uniek mens, wordt behandeld. Het is maatwerk. Wat bij jou voor klachten zorgt kan bij een ander helemaal geen klachten geven en wat bij jouw klachten werkt kan bij een ander helemaal niets doen. De achtergrond van de klacht en de gevoeligheid van ieder mens is namelijk uniek.
In het consult gaat het er om duidelijk te krijgen wie jij bent. Wat je klachten zijn. Wat je hebt meegemaakt en hoe je daarmee bent omgegaan. Hoe jij emotioneel en mentaal bent? Maar ook zullen voor jou misschien onbelangrijkere zaken aan bod komen. Zoals, hoe is je slaaphouding, wat vind je lekker? of wat juist niet, heb je het vaak warm/koud? Ben je dorstig of niet? Wat zijn je gevoeligheden?........enzovoort. Het is heel erg belangrijk om jouw unieke persoon zo duidelijk mogelijk in beeld te krijgen waarop de best passende behandeling kan worden ingezet.